Skip to main content

Toiletten

Er zijn in toilettenland diverse oplossingen: Een staand toilet heeft altijd de afkorting PK of AO, Pijp kort en Achter Onder. Bij PK zie je de pijp aan de achterkant uit het toilet steken. Bij AO is de afvoer in het frame weg gewerkt. Vervolgens kent men een duoblok. De stortbak vormt één geheel met de pot. De pot kent AO en PK oplossingen.
Tot slot kent men een hangtoilet. Lekker makkelijk bij het schoon houden van de vloer, want dit toilet hangt aan de muur en laat de vloer vrij. Vaak komt men een bidet in de badkamer tegen. En een enkele keer een urinoir. Deze laatste twee blijven verder buiten beschouwing.

 

Zithoogte

De standaard zithoogte bedraagt 40 cm. Bij aanpassen spreekt men over een +3, +5, of +10 cm pot De + 10 cm raden wij om medische reden af, obstipatie wordt voorkomen met een lagere pot. Tenzij u verschrikkelijk lange benen heeft maar anders niet doen. De zithoogte geldt voor staande toiletten en hangtoiletten.

Het Duoblok kent 2 hoogtes. Standaard 40 cm en één +5 cm, 45 cm dus.

Bij een bestaand hangend toilet kan de pot worden vervangen door een pot met een hogere porseleinen rand, +3 cm zonder dat er breekwerk aan te pas komt!

Beugels

Aanpassen kan op verschillende manieren: Beugels aan de wand of aan de muur tegenover het toilet. Ook kan er een toiletbeugelset gebruikt worden die bevestigd wordt op het porselein. Of lange steunbeugels aan de muur achter het toilet.

 

Voor hangtoiletten is dat lastiger. Een enkel merk houdt hier rekening mee en hiermede moet al tijdens de installatie rekening worden gehouden. Daarvoor is een toiletbeugelset wellicht meer geschikt en eenvoudiger.

Bij de duoblok is een toiletbeugelset ook de enige oplossing omdat de stortbak best wel breed is en de waterleiding meestal in de weg zit.

 

Douche WC

Het principe achter de Douche WC is heel eenvoudig: met één druk op de knop komt de verborgen douchearm tevoorschijn en reinigt uw onderlichaam met een aangenaam warme douchestraal. Comfortabel terwijl u zit en bijzonder hygiënisch. Wie dat frisse, schone gevoel eenmaal heeft ervaren, wil het niet meer missen.
 
 
 
 
 
Een doelgerichte en grondige reiniging dat wordt mogelijk gemaakt door een pulserende douchestraal die door dynamische luchttoevoer verfijnd wordt. Een grondige reiniging en een aangename douche-ervaring met een laag water verbruik.

AO / PK

Bij de keuze van een closet is de plaats van de afvoer van belang:

  • AO-aansluiting: vloeruitlaat (afvoeraansluiting in de vloer).
  • PK-aansluiting: achteruitlaat (afvoeraansluiting in de muur of langs de muur).

Maatvoering AO aansluiting:

  • Voor een closet met een laaghangend reservoir moet de afvoeraansluiting ca. 32 cm uit de muur zitten.
  • Voor een duoblok moet de afvoeraansluiting ca. 22 cm uit de muur zitten.

Kleine verschillen kunt u opvangen met een excentrisch manchet voor de aansluiting.

  • Maatvoering PK-aansluiting: De afvoeraansluiting moet komen op 18 cm vanaf de vloer gemeten.